TÜSİAD’ dan Eleştiri ; Tüsiad zaman zaman hükümetlerin iş yapış biçimlerini eleştirir. Bu hafta yine hükümeti eleştiren TÜSİAD’ ın dili 1979 yılında Ecevit Hükümetine yaptığı eleştirisini hatırlattı.
T.C.M.B ; Başkanından sonra bu haftada Başkan yardımcısı değişti. Yabancı bir menkul kıymetler şirketinin Türkiye Genel Müdürü Mustafa Duman, başkan yardımcısı olarak atandı. Global yatırımcılara karşı bir jest algılanır sanmıştım ancak, piyasa oralı olmadı.
Diğer yandan Merkez Bankası başkanın faizi enflasyona ezdirmeyecekleri yönündeki açıklamaları piyasayı rahatlattı. Piyasa yeni başkanın Nisan PPK sonrası faizi düşüreceği beklentisi vardı. Bu beklenti oldukça kırıldı. 15 Nisan’daki toplantıya kadar bu beklenti alevlenip alevlenip söner sanırım. Ancak pas geçileceğine piyasa ikna oldu gibi. Ters köşe yapıp artırırlar mı acaba !? Ha 19 ha 20. Ama dövizin ateşine bir kova su daha atılmış olur.
TL’ deki Değer Kaybı Devam etti ; Yeni MB başkanının faiz indirimine gideceği, sıkı para politikasının gevşeyeceği beklentisine bir de başkanın Berat beyin adamı olduğu, bu yüzden seçildiği ve yeni kabinede de Berat beyin yeniden görev alacağı dedikodusu dövizi içerden vurdu. Dışardan da mutasyonlu covid endişeleri ve ABD hazine tahvillerinin % 1.77 seviyelerine tırmanması vurdu. TL karşısında, dolar 8.47, avro 9.93, sterlin 11.65 seviyelerine kadar tırmandı.
ENFLASYON ; İTO verilerine göre Mart ayında tüfe yıllık bazda % 16.37 seviyesine yükseldi. Ağustos 2019 yılından beri görülen en yüksek değer oldu.
Covid-19 Salgını ; Tüm dünyada mutasyona uğrayan ve artan vaka sayısı moralleri bozdu. Türkiye ise 40 bin vakanın üstüne çıkmasıyla en çok etkilenen ülkelerin başında geliyordu. Allah sağlık çalışanlarımıza güç, kuvvet ve sabır versin.
Dış Borç Stoku ; Türkiye’nin brüt dış borç stoğunun, milli gelire oranı tarihi zirvesine yükseldi. Bu oran %62.8 seviyene ulaştı. Bu oran 2010 yılında %37.5, 2018 yılında %55.7 seviyesindeydi. Hep söylediğim gibi borçla büyümenin bedeli bunlar. Dolayısıyla dövizdeki her cent artışının borçluluğumuzu nasıl olumsuz etkileyeceğini hesaplamak için uzman olmaya gerek yok sanırım.
Akaryakıta Zam ; Önceleri petrol fiyatlarındaki artış, sonrasında dövizdeki artış yüzünden Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarına zam gelmeye ve bu zamlar ÖTV den karşılanmaya devam ediyor. Bu hafta itibariyle Benzinin fiyatına yansıtılmayan zam ile birlikte fark 1.40 kuruşa kadar yükseldi. Yani Benzinin gerçek fiyatı 7.16 kuruş değil, 8.56 kuruş. Mazotta da benzer durum söz konusu. Akaryakıt fiyatlarında bu türde bir artışın enflasyonu olumsuz etkileyeceği aşikar.
Kurumlar Vergisi ; Türkiye’de iktidar kurumlar vergisini %20 den %25 e çıkarılmasını öneren yasa teklifi sunmaya hazırlıyor. Benzer yasa ABD de söz konusu. Şirketlere uyguladıkları vergiyi %21 den %28 e çıkarmaya hazırlanıyorlar. Ben böyle kriz anlarında bu tür vergi artışlarına sıcak bakmıyorum. İşler iyi iken şirketler para içinde yüzerken kara günler için vergiyi yükselteceksin. Kriz ortamlarında zaten küçülen ekonomiyi daha da küçültecek sonuçlar çıkarabilir bu tür vergi artışları.
ABD’den Yine Teşvik Paketi ; Biden iktidarı 2.3 trilyon dolarlık yeni bir teşvik paketine hazırlanıyor. Zamana yayılacak bu paket, nakdi yardımdan ziyade yatırım harcamalarının artırılması ile işsizliğin düşürülmesi , vatandaşın gelirinin artırılmasına yönelik. Artan covid vakaları artışıyla alevlenmeye başlayan dünya piyasaları, 2.3 trilyon doları duyunca sakinleşti
dinlemek için ; https://youtu.be/9ieca_06rwc